Vånga dam

Den kvinnliga Vångadräkten är en rekonstruerad dräkt från 1930-talet. Den invigdes 1933 då ett fyrtiotal kvinnor uppträdde i sockenkyrkan i den nya dräkten.

Bildspel med beskrivning av Vångadräkten.

Varierad dräkt från norra Östergötland

I boken Mandelgren i Östergötland har Bengt Jacobsson gjort en sammanfattning av de olika beskrivningarna som finns över allmogens kläder i norra Östergötland. Han konstaterar det är tveksamt om det fanns “dräkter” för varje socken utan att allmogens kläder hade gemensamma drag i hela Finspångs härad. Socknarna Hällestad, Regna, Risinge och Skedevi (Finspångs kommun idag), Godegård och Tjällmo (Motala kommun) och Vånga (Norrköpings kommun) ingick i Finspångs härad under 1800-talet.

Brudklänning från Vånga
Bild 1, Varianter av dräkter från norra Östergötland. Vånga brudklänning i mitten. Fotograf Niclas Fasth.

Det finns en del bevarade allmogeplagg från de olika socknarna på museer och hembygdsgårdar från 1800-talet. Det finns alltså möjlighet att variera sin vångaklädsel. Då kan man berätta att man har plagg från norra Östergötland.

Bildspel med varianter av dräkter från norra Östergötland som kan inspirera till att komponera din egen dräkt.

Sommardräkt från Vånga

På 1980-talet skapades en vardagsdräkt från Vånga i bomull, en sommarvariant. Britta Eriksson, ägare till Björke väveri, hittade vid en renovering av föräldrahemmet gamla tygbitar i isoleringen. Hon bedömde att dessa kunde vara från slutet av 1700-talet till början av 1800-talet. En av tygbitarna hade tillhört ett livstycke. Utsidan var ett randigt potteblått tyg och det var fodrat med ett brunrandigt tyg. Det brunrandiga tyget fick bli kjol och det blåa tyget blev så klart livstycke. Till förkläde hittade hon en lapp i ett hästtäcke/lapptäcke, även det på föräldragården. Det var vitt med röda och blå ränder, såsom förkläden ofta var under 1800-talet.

Presentation av Vånga sommardräkt.

Det finns också en särskilt känd bröllopsdräkt från Vånga och den presenterar vi på sidan Vånga bruddräkt.

För dig som vill sy finns materialåtgång på sidan “Vångadräkten, materialåtgång“.

Litteratur och länkar

  • Runa: en skrift för nordens fornvänner, s106-107, Rickard Dybeck, 1844
  • Några folkseder i Vånga socken under 1840-talet. Meddelande från Östergötlands och Linköpings stadsmusem 1958-1959, Bengt Cnattingius och Sigurd Eriksson efter uppteckningar av L. Wiede
  • Folkdräkter, Anna-Maja Nylén, Nordiska museet, 1971
  • Bygdedräkter från Östergötland, Arbete utfört 1973-74 av Folkungagillet. G Broman, G Hillar, N-M Nilsson, M Pettersson, K Wettergren
  • Folkdräkter och bygdedräkter från hela Sverige, s98-102, Inga Arnö och Gunnel Hazelius Berg, 1975
  • Mandelgren i Östergötland, s118-137, Bengt Jacobsson, 1980-tal