TD1 – Tidig dans

TD1 – Tidig dans

Tidig Dans dansar salongsdanser från medeltid till och med 1800-tal.

Vi tränar söndagar jämna veckor kl 12-15 på Landerydgården, samt även vissa måndagar jämna veckor 18:30 – 20:30.

Våra medlemmar är unga och äldre i en skön blandning, och vi välkomnar intresserade (även nybörjare!) att komma och dansa med oss.

Vi genomför varje år en historisk bal med någon tidsperiod som tema, på höstbalen 2019 kommer temat att vara 1700-tal. Vi kommer i vår också att ha en minibal i form av en Afternoon Tea, tema empiren. På balerna spelar våra kvalificerade musiker, och våra eminenta kockar lagar med stort intresse och kunskap mycket god tidsenlig mat.

Vi har en stor garderob av historiska dräkter från olika tidsperioder. Vi lånar ut dräkter till våra medlemmar men hyr också ut till icke-medlemmar. För den som vill ha hjälp med att sy sin egen historiska dräkt till balen anordnar vi en sömnadskurs om tillräckligt många intresserade finns.

Vi genomför uppvisningar i samband med ”historiska” event såsom Ekenäs Riddarspel, Söderköping Dans på Gator och Torg, Söderköpings gästabud med flera arrangemang.

Ledare för Tidig Dans är idag Sievert Johansson med bistånd av Anna Nilsson och Solveig Lundin.

Folkungagillet började intressera sig för historiska danser redan 1967, och fick under 1970-talet kontakt med prof Frantisec Bonus som sedan blev vår dancing master, speciellt för medeltida danser och renässansdanser men också senare tiders danser. Frantisec Bonus besökte Folkungagillet tre ggr under 1970-talet samt 1999 och 2003 och höll då helgkurser i danser från olika perioder. Läs gärna mer på sidan om vår historik.

Folkungagillet/Tidig Dans har genom åren dokumenterat våra historiska danser i fyra instruktionspaket  med dansbeskrivningar, CD och DVD som vi säljer genom Folkungagillets Förlag. För detaljerad information se Folkungagillet Förlagskatalog 2018 på denna hemsida. För frågor kontakta Sievert, för beställningar se Förlagskatalogens framsida.

Kontaktperson Tidig Dans: Sievert Johansson, 070-304 47 22, bis.johansson@gmail.com.

Folkungagillets dansuppvisning vid Adolf Fredrik Lindblad-dagen 2019.
Folkungagillets dansuppvisning vid Adolf Fredrik Lindblad-dagen 2019. Här syns musikerna Lena Germundsson och Mimmie Grännäs.
Folkungagillet visar upp medeltida dans. Foto: Roland Klinga, Östgötamedia
Medeltida gästabud med dans, Landerydgården. Fotograf: Jan Lundqvist